Toata lumea indeamna pe toata lumea sa cumpere produse romanesti. De la ministrul Agriculturii, la simplul fermier, cu totii constientizam nevoia de a ajuta producatorul roman. Un slogan cat se poate de indreptatit, de just si de bine venit. La teorie stam bine, nu ne intrece nimeni, in schimb, practica ne omoara.
Zilele trecute imi povestea un roman intors din Canada ca nu-i simplu sa cumperi produse romanesti in Romania. De ce, se vor intreba unii? Simplu, raspunde Puiu Ilisei, cel care a investit banii adunati in Canda in terenurile Baraganului. Din cate stie domnia sa, si stie bine, marfa sosita din alte state vine etichetata ca fiind marfa romaneasca. Cum e posibil, se vor intreba multi dintre noi, pe buna dreptate. Si pentru a fi cat se poate de clar ne-a dat si un exemplu. Ciupercile venite din Polonia devin ciuperci romanesti prin schimbarea ambalajului. Evident, ca vorbim de ciuperci de-o calitate indoielnica la un pret mic. O metoda intalnita, din pacate, si-n cazul altor produse, sustine fermierul nostru. Cum ajung in tara ambalate, etichetate, ca fiind produse in Romania, ar trebui sa ne spuna autoritatile competente. Cert e un lucru, producatorii romani dispar de pe piata ca ciupercile… inainte de ploaie, consumatorul e pacalit, iar statul ar trebui sa se trezeasca daca-si respecta conationalii.
Asadar, “consumati produse romanesti” suna bine, dar sa stim si noi care sunt romanesti ca de nu, se schimba sloganul si nu vrem!
Autor: Ovidiu Ghinea