PREMISE

Probabil cea mai veche știință din lume, agricultura este singura care a asigurat supraviețuirea speciei umane. Putem să trăim fără internet, aviație și petrol, dar nu putem supraviețui fără mâncare.

Agricultura este viață

Avem pământ bun, dar nu-l valorificam suficient. Geografic vorbind, România este o țară privilegiată: putem să hrănim de două ori mai mulți oameni decât populația actuală a țării. Practic, dacă am produce cât poate pământul să ne ofere, am putea asigura necesarul alimentar integral pentru Bulgaria, Serbia și Moldova. Terenurile agricole românești sunt printre cele mai roditoare din Europa, însă producția agricolă cu greu ajunge pe masa romanilor, de cele mai multe ori fiind procesata in alte tari si revanduta apoi la preturi mult mai mari catre romani.

Știm și putem să facem agricultură

România depinde de meteorologie. Impactul economic uriaș al agriculturii, in PIB, arată clar că depindem aproape nepermis de mult de agricultură. Iar aceasta, la rândul ei, depinde prea mult de capriciile vremii. Putem transforma acest dezavantaj în atu, dacă facem din agricultură o forță economică, nu o vulnerabilitate.  Tradiția este de partea noastră: aproape jumătate din populația României trăiește în mediul rural. Cu toții avem în familie pe cineva care face agricultură. Statistic, unul din doi români are noțiuni elementare de agricultură.

Direcții de acțiune

Pentru a profita real de aceste ȘANSE, am identificat câteva direcții, pe care le vom supune atenției și promovării, intens, printr-o serie de dezbateri media, conferințe, memorii:

Inainte de toate, este nevoie de recâștigarea respectului în conștiința publică pentru fermierii din Romania, carora ar trebui sa li se acorde importanta si atentia cuvenita pentru urmatoarea perioada.

Incurajarea consumului de produse alimentare romanesti si activarea spiritului de solidaritate din partea consumatorilor romani cu fermierii autohtoni.

Realizarea unor canale alternative de vanzare a produselor alimentare romanesti prin care producatorii si procesatorii autohtoni sa-si poata valorifica direct produsele, in mod corect si neconditionat, catre consumatorii finali.

Pentru a-și crește eficiența, micii fermieri trebuie încurajați să se asocieze, in special sub forme cooperatiste.

Sprijinirea dezvoltarii unitatilor zonale de depozitare si procesare a produselor alimentare in regim cooperatist si/sau independent.

Forța de muncă specializată în agricultură repatriată, trebuie stimulata si sprijinita sa se integreze in agricultura autohtona.

Asociațiile profesionale și fermierii trebuie să-și construiască o platformă tehnocrată comuna, care să le dea posibilitatea de a-și alege, singuri și fără compromisuri, reprezentanți profesioniști în structurile politice și administrative care au legătură cu domeniul agricol din Romania.