Despre noi

Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii din România (ASDA) este o initiativa privată românească a cărei misiune este independenta agroalimentara a Romaniei. ASDA își propune să atingă acest obiectiv prin mediatizarea si constientizarea acțiunilor derulate sub sloganul Agricultura, o șansă pentru România!”

Direcții de acțiune

Respect și Demnitate 

ASDA acționează și militează pentru recâștigarea respectului, în conștiința publică, pentru fermierii din Romania. Acestora trebuie să li se acorde importanța cuvenită și trebuie să se bucure de o atenție pe măsură din partea autorităților. Știm că agricultura înseamnă muncă grea și nu aduce rezultate și satisfacții imediate. Riscurile sunt mari și prezente mereu, presiunea concurențială e și mai mare, iar câștigurile sunt, de multe ori, moderate. Fermierii sunt cei care ne pun mâncare pe masă zi de zi și unul dintre factorii principali pentru dezvoltarea și modernizarea satului românesc.

Consumă Românește

Susținem și încurajăm consumul de alimente produse în România, la fel ca și activarea și întărirea spiritului de solidaritate al consumatorilor cu fermierii noștri. ”Consumați românește” este îndemnul pe care trebuie sa îl vedem zi de zi pe rafturi, în piețe, în vitrine sau la televizor. Dincolo de un firesc sentiment de mândrie, stă un simplu calcul financiar – dacă vrem independența alimentară și să nu depindem de alții în situații de criză, dar nu numai, trebuie să avem grijă și să îi sprijinim de cei care produc hrana, adică pe fermieri. Banii românilor trebuie să ajungă la fermierii români.

Asocierea garantează succesul

Micii fermieri trebuie încurajați și ajutați să se asocieze, mai ales în forme cooperatiste. Cooperativa este un element de bază în viitorul agriculturii românești, chiar dacă termenul încă stârnește amintiri neplăcute, din perioada comunistă. Fărâmițarea și împrăștierea proprietăților agricole în România actuală este una din marile greșeli ale zilelor noastre, astfel că este vitală trecerea la nivelul următor: asociațiile agricole. Beneficiul este cel puțin dublu: pe de o parte, eficiență crescută în exploatarea terenurilor; pe de altă parte, procesarea și valorificarea producției este mult mai facilă pentru o asociație decât pentru un fermier care lucrează singur. Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda – marile forțe ale agriculturii europene au cele mai multe asociații de agricultori.

Să vindem altfel

Milităm pentru multiplicarea canalelor alternative de vânzare a produselor alimentare românești, metodă prin care producătorii și procesatorii autohtoni să își poată valorifica direct produsele, în mod corect și necondiționat către consumatorul final. Știm că accesul fermierilor în marile magazine și în lanțurile de supermarketuri este dificil sau chiar aproape imposibil, motiv pentru care și accesul consumatorilor la produsele românești devine limitat. Fără a elimina varianta vânzărilor prin lanțurile de supermarketuri, ar trebui spijinită înființarea de mici și mari magazine, sau chiar rețele ale acestora, destinate anume vânzării produselor românești, în toate localitățile importante ale României, precum și a unor portaluri de vânzare online.

Depozitare și Procesare

Dorim și acționăm pentru reconstrucția industriei alimentare din România prin sprijinirea unităților de procesare alimentare cooperatiste și/sau independente. Depozitarea, mai ales pentru legume și fructe, este o verigă esențială în lanțul de valorificare a acestora către consumatorul final, în stare proaspătă șiîn mod organizat. Realizarea unor depozite zonale ar duce la încurajarea înființării de ferme, garantând posibilitatea unei valorificări corecte a producției. De asemenea, unități de procesare, mici sau medii, în apropierea producătorilor, ar avea un dublu rol: pe de o parte ar fi un stimulent pentru fermieri să producă mai mult, având garanția vânzării către procesator, iar pe de altă parte s-ar consolida o verigă esențială pentru independența alimentară a României.

Avem nevoie de toți lucrătorii din agricultură

Forța de muncă specializată în agricultură repatriată trebuie stimulată și sprijinită să se integreze în agricultura locală. Toți cei care au muncit în fermele din Germania, pe câmpurile din Sicilia ori în livezile din Spania sunt cei care pot ajuta agricultura românească să ajungă la niveluri similare. Au văzut cum se lucrează acolo, știu ce e de făcut, trebuie doar încurajați și sprijiniți să facă agricultură în țara lor.

Uniți suntem puternici

Asociațiile profesionale și fermierii trebuie să-și construiască o platformă tehnocrată care să le dea posibilitatea de a-și alege, singuri și fără compromisuri, reprezentanți profesioniști în structurile politice și administrative care au legătură cu domeniul agricol din România. Asociațiile de orice fel din industria agricolă trebuie să își conserve scopurile, iar pentru asta au nevoie de oameni buni, care știu meserie și care vor să ducă agricultura la nivel de sector strategic al economiei naționale. Agricultura modernă nu se face doar pe câmp, se face și în ministere, și în Parlament, fie el de la București sau de la Strasbourg. Agricultura nu trebuie să aibă culoare politică, iar partidele politice trebuie să înțeleagă să lase agricultura în mâinile profesioniștilor, indiferent de cine se află la putere.